Leivonta vimma iskee välillä ja nykyään entistä useammin! Ja nimenomaan leipien yms leipominen on nykyään jopa ihan houkuttavaa puuhaa. Kauppojen leipien kitkerään ja keinotekoiseen makuun olen totaalisen kyllästyny! Lähdin netistä kattelemaan leipien ja sämpylöiden ohjeita. Törmäsin tosi helppoon ja hyvään sämpylä ohjeeseen ja haluan sen tänne teillekkin laittaa ylös!

Ja muunsin ohjeen maidottomaksi.


Pomminvarmat sämpylät

5dl Keiju kauramaitoa tai vettä

50g hiivaa

50g Sunnuntain hopeista/maidotonta leivonta margariinia

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

10-12dl jauhoja

Itse laitoin osan sämpyläjauhoja 3dl ja 7-9 dl vehnäjauhoja. Hyvää!


Taikinaa voi helposti muunnella. Esim. 7-9dl vehnäjauhoja + 3 dl hiivaleipäjauhoja/sämpylä-/grahamjauhoja. Sekaan voi lisätä pellavansiemenrouhetta, juustoraastetta, porkkanaraastetta tai vaikka siemeniä.


Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn "maitoon" tai veteen. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurinosa jauhoista. Sulata rasva pehmeäksi ja lisää se taikinaan.Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puolituntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota pellillä parikymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistamista maidolla.

Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.